FAQ

Våre produkter produseres ved våre anlegg lokalt i Sør-Sverige (i Simrishamn Eslöv).

Alle produkter fra Anamma er veganske. Dette betyr at vi ikke bruker kjøtt, egg, melk, ost eller andre animalske ingredienser i våre produkter.

Soyaproteinet vi bruker kommer fra bønner dyrket i Europa, USA og Canada. Den konvensjonelle soya vokser i Serbia, USA og Canada, mens den økologiske soya vokser i Frankrike, USA og Canada.

Anamma kjøper ikke soya fra produsenter som bidrar til avskoging av regnskogen.

Vi bruker ikke GMO soya. Alle våre soyaleveranser er testet for GMO. Sertifikater er tilgjengelige for hvert produkt. Testing og overvåkning av kontrollprogrammer utføres av en uavhengig part.

Det faktum at vi ikke bruker GMO-soya, betyr at soyaen som dyrkes ikke er genetisk modifisert. Vi kan imidlertidig ikke garantere at for eksempel bier flyr fra et soyabønnefelt med GMO til et felt uten GMO. En minimal grenseforurensning kan således oppstå.

Retningslinjer for å definere et produkt som GMO –fritt er at det inneholder under 0,9 % GMO. Å merke et produkt med “GMO –fri” krever 0 % toleranse.

Tilfeldig involvering i dyrking kan også forekomme.

Alle våre soyaleveranser er testet for GMO, sertifikater er tilgjengelige for hver batch. Testing og overvåkning av kontrollprogrammer utføres av uavhengig part.

Ja, soya er en fullverdig og god proteinkilde som helt fint kan erstatte kjøtt/fugl/fisk i kostholdet. Dette da soyaproteinet inneholder alle de essensielle aminosyrene og scorer høyt (på linje med protein fra kjøtt) på internasjonale tester for proteinkvalitet.

Kilde: Proteinkvalitetsvurdering, Rapport fra FAO / WHOs eksperthøring, Bethesda, Md., USA, 1989, Tabell 11, side 39.

Soya tilhører belgfruktfamilien på lik linje med andre bønner, linser og kikerter. Den har et lavt innhold av fett og høyt innhold av en rekke næringsstoffer som kroppen trenger. Å øke inntaket av soya og plantebasert mat vil for de aller fleste nordmenn bety en vridning mot et sunnere kosthold ved at man blant annet reduserer inntaket av mettet fett og øker inntaket av fiber. Soyaprotein er rett og slett proteinandelen fra soyabønnen som er skilt ut fra bønnen. Deretter kan det tørkes til pulver og blir et slags “mel” som kan benyttes i matvarer.

Protein digestibility-corrected amino acid score (PDCAAS) er en metode som brukes til å evaluere proteinets kvalitet fra et næringsverdig perspektiv. Høyverdien av et protein kan være basert på proteinets sammensetning i forhold til menneskelige behov av forskjellige aminosyrer, samt menneskelig evne til å fordøye proteinet. PDCAAS er indikert på en skala mellom 0 og 1, jo høyere verdien, desto bedre proteinkvalitet.

FAO (FNs mat- og jordbruksorganisasjon) og WHO (Verdens helseorganisasjon) har utarbeidet en rapport fra 1989 som evaluerer proteinkvaliteten til en rekke matvarer. PDCAAS ble utpekt som den mest hensiktsmessige metoden for å evaluere et protein. I denne rapporten ble ulike produkter av soyaprotein gitt verdier mellom 0,92-0,99.

Kilde: Proteinkvalitetsvurdering, Rapport fra FAO / WHOs eksperthøring, Bethesda, Md., USA, 1989, Tabell 11, side 39.

Soya er relativt omdiskutert og det er knyttet en del antagelser rundt hvorvidt soya er positivt eller negativt for helsen, spesielt dette med hormoner har vært diskutert. Dette skyldes at fersk soyabønne inneholder et stoff som heter “Isoflavon”. Dette er et stoff som kan ligne litt på hormonet østrogen som spesielt kvinner har en del av i kroppen fra naturens side. Det som imidlertidig ikke fremkommer er at det per i dag er internasjonal enighet om at inntak av soya ikke medfører hormonelle endringer i menneskekroppen. I tillegg har soyaproteinmelet i Anamma sine produkter blitt behandlet på en slik måte at 80 – 90 % “isoflavonene” er blitt ødelagt, noe som gjør at mengden isoflavoner som inntas er på et minimumsnivå. Med andre ord: du kan trygt inkludere soyaprodukter i et normalt kosthold.

Soya inneholder fytoøstrogener, men det er ikke den samme typen østrogen vi har i kroppen. Fytoøstrogener gir bare et svakt østrogen og produserer vanligvis en antiøstrogen effekt i kroppen. Det er kun ekstremt høyt soyainntak som kan forårsake østrogen effekt.

Kilde: Läkere för fremtiden

Nei, vi bruker bare rapsolje i våre produkter fra Anamma.

Vi forsøker alltid å minimere bruken av tilsetningsstoffer i våre produkter. Når vi bruker tilsetningsstoffer, gjør vi det av viktige årsaker, som for eksempel erstatning av egg for å gi produktene den ønskede tekstur, eller for å ivareta mattrygghet.

Metylcellulose er en variant av cellullose som finnes i celleveggen til planter. Det er et slagst fiber som brukes for å gi matvarer litt tykkere konsistens eller gjøre dem mer stabile. Metylcellullose har ingen kjente helserisiko når det benyttes innenfor normale og fastsatte mengder.

Disse er forskjellige typer gjærekstrakt, som er naturlige ingredienser laget av samme gjær som brukes til baking, brygging og vinfremstilling. Gjærekstrakt gir en rik og behagelig smakopplevelse, som kan sammenlignes med smaken av kjøttkraft, noe som gjør gjærekstrakt til en verdifull ingrediens for å bygge smak i Anammas-produkter. Fremstillingen utføres uten kjemiske tilsetningsstoffer ved at gjæren dyrkes, deaktiveres med varme, nedbrytes av naturlige enzymer og til slutt filtreres og tørkes til et pulver. Dette er det ferdige produktet.

Det har lenge vært vanskelig å få tak i et økologisk soyaprotein og også et bindemiddel som er tillatt for bruk i økologiske produkter. Vi jobber kontinuerlig med å prøve å produsere økologiske produkter som holder like høy standard som våre ikke-økologiske produkter, men det er en vanskelig oppgave. Kanskje vil det komme flere økologiske produkter i fremtiden.

Soya inneholder soyaprotein som er et allergen, men soyallergi er relativt uvanlig og forekommer hos en svært liten del av befolkningen. Hvis du er allergisk mot soya, bør du selvsagt unngå alle produkter som inneholder soyaprotein eller spor av dette.

Du finner de i de fleste Meny-butikker, men også i utvalgte Joker, Spar og Bunnpris-butikker. Merk at sortimentet kan variere i den enkelte butikk.